*

Kaikki blogit puheenaiheesta Saattohoito

Saattohoito ei saa jäädä soten jalkoihin

Ihmisten huoli hoidon ja hoivan laadusta elämän viimeisillä hetkillä on lisääntynyt. Tästä kertoo eduskuntaan viime keväänä saapunut eutanasia-kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta. Laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon avulla elämän viimeiset viikot voivat olla ihmiselle merkityksellisiä.

 

On aika ottaa vastuu kaikista kuolevista potilaista. Laki eutanasiasta.


Eduskunta ei saa enää pakoilla ennakkoluulojen ja pelkojen taakse omaa vastuutaan vaikeasti kärsivien, kuolevien potilaiden auttamisessa.

Exitus ry on yli 20 vuoden ajan pohjustanut sitä keskustelua, jonka tulos konkretisoitui alkuvuodesta eutanasia-kansalaisaloitteessa, joka luovutettiin eduskunnalle 14.2.2017. Kansalaisaloitteen takana olivat veteraanipoliitikot Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Ilkka Taipale ja Osmo Soininvaara. Tämä aloite oli todellinen lahja meille kaikille heiltä.

Kiitos "Jape". Hän halusi eutanasian. Ei sitä saa. Nuku hyvin.

 

Kiitos paljon sinulle "Jape" kun olen saanut keskustella kanssa niin useita kertoja. Sinä kerroit minulle niin paljon elämästä. Omasta elämästäsi. Mitä kohdata sairaus? Mitä on kärsimys? Mitä on odottaa kuolemaa?

Kiiitos paljon kun avauduit minulle, vaikka emme ole koskaan toisiamme nähneetkään. Varmasti muistan sinut. Aivan varmasti. Sinä olet kohdannut asioita, joita kenenkään ei pitäisi kohdata.

Osa vakavasti sairaista on heitteillä.

En minä ihan terävimmilläni ole kun olen itsekin sairastunut, mutta on se vastattava puheluihin mitä tulee. Nyt viime aikoina on taas soittanut useampi ihminen joilla asiat eivät ole lainkaan hyvin. Voi sitä surua ja kärsimystä, mitä monet joutuvat kokemaan.

 

Päivi Räsänen ei tiedä mistä puhuu

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei tiedä mistä puhuu. Lääkäriliiton julkaisema viimeisin kysely lääkäreille eutanasiasta ei ole tutkimus. Se on kysely, johon vastasi hyvin pieni määrä lääkäreitä. Se kysely ei kerro lääkärikunnan oikeaa suhtautumista eutanasiaan. Lääkäreistä noin 50% kannattaa eutanasiaa. Sairaanhoitajista noin 74% ja kansalaisista jopa 85%. Räsäsen kannattaa tutustu väitöstutkimukseen (Terkamo-Moisio).

 

Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä

Eduskunta sai eilen torstaina eteensä kansalaisaloitteen eutanasiasta. Aloite herätti juuri niin tekopyhää keskustelua kuin kuvitella saattaa, kuten Kari Viholainen omassa puheenvuorossaankin kirjoittaa. Päällimmäisenä oli puhe saattohoidon edistämisestä ja eutanasian vastustaminen vanhuskortilla, jota muun muassa Soini (ps) käytti.

Avustan tarvittaessa lähimmäistäni itsemurhassa

Itsemurhassa avustaminen ei ole Suomessa rikos. Tämä on syytä muistaa sen valossa, kuinka ikäviä piirteitä eilen eduskunnassa kansalaisaloitteen pohjalta alkanut eutanasiakeskustelu sai. Eutanasiaa vastustavat kansanedustajat siirsivät maalitolppia ohjaamalla debatin koskemaan saattohoitoa, kun kansalaisaloitteeseen pohjautuva lakialoite koskee eutanasiaa. Samaa argumentaatiovirhettä käyttivät jokin aika sitten myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat. On aika hämmästyttävää, että sen kaltaista älyllistä epärehellisyyttä löytyy niinkin paljon aina eduskuntaa myöten.

Surullinen lähetekeskustelu eutanasiasta eduskunnassa 2.3.17

Lähetekeskustelu eutanasiasta olikin keskustelu saattohoidosta. Sinänsä hyvä asia, että eduskunnassa on tahtotilaa saattohoitolakiin, mutta sillä ei pidä sivuuttaa eikä saattohoitolailla voida poistaa sitä ongelmaa ja asiaa, minkä äärellä ovat ne ihmiset, jotka pohtivat ja haluavat omalla kohdallaan turvautua eutanasiaan. Saattohoito ja eutanasia ovat kaksi eri asiaa. Molemmat ovat tärkeitä.

Hei, me armomurhataan!

“Oregonin lääkärit vaikuttavat saaneen suuren vallan olematta asemassa harjoittaa sitä vastuullisesti. Heidän odotetaan tiedottavan potilaille että vaihtoehdot ovat mahdollisia vaatimatta kuitenkaan ammattitaitoa kyseisistä vaihtoehdoista tai konsultaatiota asiantuntijalta. Heidän odotetaan tekevän päätöksiä vapaaehtoisuudesta tapaamatta potilaan läheisiä, jotka saattavat käyttää potilaaseen erinäisiä painostuskeinoja, hienovaraisesta pakottavaan. Heidän odotetaan suoriutuvan kaikesta tästä tuntematta potilasta välttämättä viittätoista päivää kauempaa.

Lääkäriliitto ja kristillisdemokraatit lupailevat liikoja saattohoidossa.

 

Paraskaan saattohoito ei auta kaikkia. Paraskaan kipulääke ei poista kaikkien kipuja. Ihmisellä pitää olla oikeus itse päättää kuolemastaan kun parantavaa hoitoa ei ole olemassa ja ihminen kärsii epäinhimillisiä oireita ja haluaa turvautua eutanasiaan omassa asiassa. Kukaan ei saa päättää toisen puolesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä